Nazovite nas!

01 303 2109

Prijavi se
You are here: Home Vijesti Radna skupina

SPONZORI

Baner

PARTNER U PROJEKTU

Baner

PDF 

13. travnja 2016.

U Komori Zagreb sastala se Radna skupina za izradu Pravilnika o sigurnosti dizala

U zagrebačkoj komori 12. travnja održan je sastanak Radne skupine za izradu Pravilnika o sigurnosti dizala u uporabi koji je u završnoj fazi pripreme, a ovom prigodom razmotrene su sporne stavke kako bi se došlo do što kvalitetnijeg dokumenta. Nositelj njegove izrade je Ministarstvo gospodarstva koje taj posao obavlja u suradnji s Hrvatskom udrugom za dizala (HUDIZ), uz obvezu dodatnog mišljenja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Sastanku su prisustvovali predstavnici resornih ministarstava, Komore Zagreb i HUDIZ-a, a raspravljalo se o primjedbama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja na prijedlog Pravilnika.

Riječ je Pravilniku koji se odnosi na dizala za prijevoz osoba i dizala za prijevoz osoba i tereta, s posebnim naglaskom na poboljšanju njihove sigurnosti odnosno ugrađenim sigurnosnim elementima usklađenim s europskim normama i Direktivom 2006/123/EZ Europskog parlamenta i Vijeća prema kojoj ovlaštena organizacija za održavanje dizala može imati sjedište i u drugim državama članicama,  čime se povećava globalna konkurentnost pružatelja usluga iz Europske unije. Pravilnikom se utvrđuju obveze ovlaštenih organizacija i vlasnika u postupku održavanja dizala, te inspekcije koja bi trebala kontrolirati izvršavaju li ovlaštene organizacije svoje obveze. Sve zajedno treba biti usklađeno i s pratećim zakonima, između ostalog, i sa Zakonom o gradnji.

U okviru ovog sastanka zaključeno je da se korigirani Pravilnik dostavi ministru graditeljstva i prostornog uređenja na suglasnost, kako bi se potom otvorila procedura TRIS-a (notifikacija o nacionalnom propisu EK i državama članicama EU) koja traje tri mjeseca. Nakon toga, Pravilnik se može dati na potpis, a objavom u Narodnim novinama postaje pravno važeći dokument.